Innhold

Hver dag prøver uønskede miljøer å forsere både virus- anti SPAM-filter og brannmurer. Er du bevisst på hva og hvor du klikker - og surfer, på nettet?

Foreningen Kommunal Informasjonssikkerhet (KiNS) har en rekke filmer som er nyttig i bevisstgjøring om informasjonssikkerhet og personvern i kommunen. Sjekk her!

Hvem lurer hvem?

Svoger og «svigers», barn og barnebarn hjemme, på hytter og i campingvogner vil kanskje låne PC-en din en ettermiddag eller i helgen? Eller liker du å slappe av i sofaen og bruke fritiden til å surfe gjennom internettets uante muligheter?

Selv om det er etter arbeidsdagens slutt mottas og sendes det tusenvis av e-post.  Hver eneste solskinns- eller regnværsdag prøver uønskede miljøer å forsere både virus- anti SPAM-filter og brannmurer.

Står sammen

DGI er på jobb døgnet rundt, året rundt og prøver hele tiden å være i forkant av dette. Men, først og fremst må du, om du er på jobb eller ikke, være årvåken og tenke nøye gjennom hva du åpner av e-post og vedlegg – og et par andre ting:

  • Først og fremst, ikke klikk på linker i e-poster uten å værehelt sikker på at avsender er troverdig. Før musepeker over lenker i e-posten, uten å klikke, for å se hvor linken går. 
  • Ikke lån bort PC-en som tilhører din arbeidsgiver til andre. Det gjelder også egne barn, partnere eller ektefeller.
  • Hvis du surfer på internett med PC tilhørende din arbeidsgiver, må tenke deg nøye om før du klikker på reklame, spørreundersøkelser og lignende. Kort sagt, surfing av underholdningskarakter eller annen privat karakter skal du gjøre utenfor arbeidstid og på privat PC.
  • Sett deg inn i rutiner og prosedyrer for bruk av IKT som gjelder i din kommune eller virksomhet.

 Vær bevisst og tenk også gjennom følgende:

Adressering

Dobbeltsjekk mottakeradressen. Når e-posten er sendt er det ikke mulig å kalle den tilbake. Gjør det derfor til en god vane å kontrollere adresser og vedlegg før du trykker på Send.

Benytt blindkopi for å skjule adresser

Ønsker du å sende e-post til en mange adresse eller til mottakere som ikke bør vite om hverandre, kan det løses ved å bruke Blindkopi-feltet. Om e-postklienten ikke godtar at Til-feltet er tomt kan du sette inn din egen adresse.

Vedlegg

Vedlegg er en kilde til datavirus. Vær forsiktig når du åpner vedlegg selv om avsenderen ser ut til å være noen du kjenner. Deaktiver eventuelle funksjoner som automatisk laster ned og åpner vedlegg og bilder.

Sjekk dine egne vedlegg

Kontroller alltid at du har lagt ved riktige vedlegg.

Adressevern

Beskytt deg mot uønsket e-post.

Vær forsiktig med hvor du legger igjen e-postadressen. Havner den først i en spamliste risikerer du søppelpost i årevis fremover.

Forholdsregler

Legg aldri ut e-postadressen i klartekst på nettet. Benytt eventuelt et bilde av adressen, eller andre metoder som hindrer automatisk innsamling. Eksempel: navn.navnesen(at)mail.no

Vær kritisk til å oppgi adressen i skjema o.l.

Svar aldri på spam – da bekrefter du at din adressen er ekte.

Spamfilter

Spamfilter sorterer bort uønskede meldinger. Filtreringen skjer etter definerte regler og kriterier.  Du må allikevel alltid gjøre egne vurderinger av innkommende meldinger og være klar over at ikke alle uønskede meldinger blir fanget opp.


Publisert: 26.03.2021 11:30:54
Sist endret: 26.03.2021 14:02