Er du lettlurt?

Hver dag prøver uønskede miljøer å forsere både virus- anti SPAM-filter og brannmurer. Er du bevisst på hva og hvor du klikker - og surfer, på nettet? Du har et ansvar - vær bevisst!

Innhold

Hvem lurer hvem?

Svoger og «svigers», barn og barnebarn hjemme, på hytter og i campingvogner vil kanskje låne PC’en din en ettermiddag eller i helgen? Eller liker du å slappe av i sofaen og bruke fritiden til å surfe gjennom internettets uante muligheter?

Selv om det er etter arbeidsdagens slutt mottas og sendes det tusenvis av e-post.  Hver eneste solskinns- eller regnværsdag prøver uønskede miljøer å forsere både virus- anti SPAM-filter og brannmurer.

Står sammen

DGI er på jobb døgnet rundt, året rundt og prøver hele tiden å være i forkant av dette. Men, først og fremst må du, om du er på jobb eller ikke, være årvåken og tenke nøye gjennom hva du åpner av e-post og vedlegg – og et par andre ting:

  • Først og fremst, ikke klikk på linker i e-poster uten å værehelt sikker på at avsender er troverdig. Før musepeker over lenker i e-posten, uten å klikke, for å se hvor linken går. Er du i tvil skal du kontakte DGI-Servicesenter (tlf. 64 00 90 00)!
  • Ikke lån bort maskin som tilhører kommunen til andre. Det gjelder også inklusive egne barn, partnere eller ektefeller.
  • Dersom du surfer på internett med maskin tilhørende kommunen må du utvise stor kritisk sans med hva du klikker på. F.eks. reklame, spørreundersøkelser etc. Kort sagt, surfing av underholdningskarakter eller annen privat karakter skal gjøres utenfor arbeidstid på privat PC.
  • Sett deg inn i rutiner og prosedyrer for bruk av IKT som gjelder i vår kommune. Ta kontakt med IKT ansvarlig eller DGI dersom det er uklart hva som gjelder og hvor informasjonen finnes.

 

Vær bevisst og tenk også gjennom følgende:

Adressering

Dobbeltsjekk mottakeradressen. Når e-posten er sendt er det ikke mulig å kalle den tilbake. Gjør det derfor til en god vane å kontrollere adresser og vedlegg før du trykker på Send.

Benytt blindkopi for å skjule adresser

Ønsker du å sende e-post til en lang liste adresser, eller til mottakere som ikke bør vite om hverandre, kan det løses ved å bruke Blindkopi-feltet. Om e-postklienten ikke godtar at Til-feltet er tomt kan du sette inn din egen adresse.

Vedlegg

En kilde til virus. Vær forsiktig når du åpner vedlegg, selv om avsenderen ser ut til å være noen du kjenner. Deaktiver eventuelle funksjoner som automatisk laster ned og åpner vedlegg og bilder.

Sjekk dine egne vedlegg

Kontroller alltid at du har lagt ved riktige vedlegg.

Adressevern

Beskytt deg mot uønsket e-post

Vær forsiktig med hvor du legger igjen e-postadressen. Havner den først i en spamliste risikerer du søppelpost i årevis fremover.

Forholdsregler

Legg aldri ut e-postadressen i klartekst på nettet.

Benytt eventuelt et bilde av adressen, eller andre metoder som hindrer automatisk innsamling.

Vær kritisk til å oppgi adressen i skjema o.l.

Svar aldri på spam – da bekrefter du adressen.

Spamfilter

Spamfilter sorterer bort uønskede meldinger. Filtreringen skjer etter definerte regler og kriterier.  Du må allikevel alltid gjøre egne vurderinger av innkommende meldinger og være klar over at ikke alle uønskede meldinger blir fanget opp.

 


Publisert: 08.08.2018 10:53:22
Sist endret: 09.06.2020 12:30