Dagens IKT hverdag blir stadig mer kompleks. Med store krav til digitalisering, automatisering, effektivisering og forenkling, må digitale løsninger i fremtiden sikre samspillet mellom system, organisasjon og prosess. Dette stiller nye krav til styring og kompetanse, både i den enkelte kommune og hos Digitale Gardermoen (DGI).
Med rett kompetanse og kapasitet til å sette opp- og forvalte IKT-systemer og digitale løsninger som understøtter morgendagens behov, bistår DGI kommunene i digitaliseringsreisen de allerede er på, og ikke minst skal videre inn i. DGI har derfor etablert en felles enhet for Digitalisering og utvikling. Avdelingen bidrar til å effektivisere og utvikle samspillet mellom mennesker, prosesser, system og teknologi på tvers av kommunene i Gardermoregionen for å øke kommunenes evne til digitalisering av tjenestetilbudet.
Enheten organiseres i henhold til Styringsdokument for digitalisering og informasjonssikkerhet for kommunene i Gardermoregionen med de respektive sektorforum som styrende organ. Med denne organiseringen har DGI spisskompetanse i skjæringspunktet fag og teknologi. Gjennom sentralisert arbeid ut mot alle kommunene vil DGI kunne bistå i alt fra brukerstøtte til strategiarbeid. Enheten har et spesielt fokus på opplæring og kompetanseutvikling av kommunene, hvor målsettingen er å bevege seg fra reaktiv brukerstøtte til proaktiv opplæring.
Fra idé til tjeneste
Prosjektfunksjonen er selskapets iverksettende enhet. Forenklet kan man si at det er i denne delen av virksomheten ideer, ønsker og behov blir satt i system, tilpasset, testet og produsert.
Denne prosessen foregår i tett dialog og samarbeid med oppdragsgiver og er forankret i prosjektavtale mellom partene. Dette sikrer at det endelige produktet blir levert til henhold til avtalte forventninger og retningslinjer.
Prosjektavdelingens medarbeidere har kompetanse innen:
- Prosjektledelse
- Rådgivningstjenester innen bruk og innføring av offentlige IKT-løsninger
- Anskaffelser
DGI har utarbeidet en egen metodikk som beskriver prosessen fra behov oppstår til tjenesten er i produksjon. Vår prosjektmetodikk er til for at vi skal kunne levere prosjekter med bedre kvalitet og innenfor riktige tids- og kostnadsrammer. Prosjektfunksjonen er brobygger og integrator mellom kunde- og brukermiljø og driftsfunksjonen i selskapet.
Det er etablert en modell/metodikk, hvor følgende kjerneområder er identifisert:
- Systemforvaltning og brukerstøtte
- Kontroll på alle fagsystem og brukerstøtte til kommunene
- Rådgiving
- Digitaliseringsstrategier, forretningsutvikling, fagfora
- Prosessdesign
- Automatisering av arbeidsprosesser
- Prosesseierskap
- Sikre forankring og eierskap i kommunene
DGI vil med tjenesteutvikling tilrettelegge og forvalte de tekniske løsningene samt være en kompetanseenhet for kommunene. Den enkelte kommune vil ha et oppfølgende ansvar for å motivere til bruk av løsningene, kvalitetssikring av tjenestene og gjennomføre omstilling i egen organisasjon som følge av endrede arbeidsprosesser.
Følgende fagområder er dekket av Digitalisering og utvikling:
- Økonomi og administrasjon
- Helse og omsorg
- Kommunikasjon og samhandling
- Skole og oppvekst
- Teknisk sektor
- Prosjektledelse
I samspillet mellom teknologi, drift og digitalisering er DGI i en unik posisjon til å hjelpe kommunene i Gardermoregionen inn i den digitale fremtiden.
Publisert: 25.10.2017 14:15:45
Sist endret: 25.03.2021 08:36